Cricova

Cricovas historie starter i 1952, da de to moldaviske vinfolk Petru Ungureanu and Nicolae Sobolev var på udkig efter steder til opbevaring og modning af vin. Her faldt de over de tomme kalkgrubber i landsbyen Cricova, der ligger 30 min kørsel fra Moldovas hovedstad Chisinau. Minerne i Cricova viste sig perfekt til formålet pga. den konstante temperatur på 10-12° C og den høje luftfugtighed på 97-98%. Opbevaringsplads var heller ikke en mangel, for med 120 km minegang, store nok til at der kan køre fragtbiler, var der nærmest uendelig plads til den vinproduktion, der i dag har gjort Cricova til en af de største og mest anerkendte moldaviske vinproducenter.

Cricova store succes skyldes ikke mindst, at de var det første vineri i Moldova til at producere mousserende vin på Champagnemetoden (Méthode Traditionelle). Champagnemetoden er en langvarig proces på 2-3 år, hvor 2. gæringen sker på flaske (det er under denne gæring af boblerne dannes) og lagres i mindst 12 måneder. Cricovas bedste mousserende vine har igennem tiden bragt mange medaljer hjem, side om side med de franske.

Med over 600 hektar vinmarker er Cricova en af Moldovas største producenter af vin. Markerne er fordelt på fire plantager: Cricova og Criuleni ligger i midten af Moldova i vinregionen Codrii og omringer vineriet. De to andre plantager, Găvănoasa og Luceşti, ligger i det sydlige Moldova i vinregionen Valul lui Traian. På den måde har Cricova mulighed for at udnytte det varierede terroir der findes i Moldova, og dermed muligheden for at dyrke forskellige druesorter under de mest optimale forhold ift. klima og jordbund.

På trods af Cricovas størrelse foregår al drueplukning manuelt, hvor druerne opbevares nænsomt i mindre beholdere for at holde på druernes struktur og smag. Udover en nøje overvåget produktionsproces, så har Cricovas vine den store fordel af at blive produceret og modnet i grubberne. Her findes en naturlig mikroflora som er med til at give Cricova-vinen dens karakteristika.

Man kan næsten ikke tale om Cricova uden at nævne det nationale Oenoteca – en vin kollektion på 1,3 millioner flasker, der ligger i Cricovas miner. Det er en samling fra alle verdenshjørner med en ualmindelig historie. Her kan man f.eks. finde den sidste flaske af den legendariske Jerusalem of Easter vintage 1902. Andre kuriositeter tæller f.eks. et lille pluk af Hermann Görings vinkollektion (størstedelen af disse blev drukket i Moskva efter 2. Verdenskrig). Heriblandt finder man vine fra Mosel, Bordeaux, Porto, Tokay, Chablis og Bourgogne med druer der blev plukket i 1940. Men Oenotecas vigtigste kollektion er selvfølgelig Cricovas egne vine, som har vundet nationale og internationale medaljer.

I 2003 blev Cricova udnævnt som en del af Moldovas kultur- og nationale arv. Gennem det seneste årti er der blevet lagt en stor indsats i renovering og modernisering, så de i dag kan byde vininteresserede indenfor i de underjordiske gange til en uforglemmelig vinoplevelse.

 

Cricovas hjemmeside – Cricova.md