De lokale moldoviske – Fetească Regală & Rară Neagră

kr. 889,00

Det har været en særlig glæde at lave denne kasse, fordi druerne Fetească Regală og Rară Neagră har en særdeles anderledes bouquet fra det man ellers finder i Danmark. Og så er det også fordi, at disse vine minder mig meget om mit hjemland.

Fetească Regală, som frit oversat betyder ‘Pigelig Kongeligt’, giver tørre aromatiske vine med tropiske noter af stenfrugt som fersken og abrikos. Af flere omgange er den alene på sin duft blevet forvekslet med en dessertvin. Du kan smage den rene drue i AURORE Feteasca Regală fra Fáutor og Autograf Feteasca Regală fra Gitana, og blive overrasket over hvor forskellige de er på trods af at de begge er fermenteret og modnet på ståltanke. Og så opstår der ren magi, når Fetească Regală omfavner druerne Riesling og Chardonnay i Gitanas La Petite Sophie. Den karakteristiske blomsterlige og sødlige bouquet er tydelig og biddrager til vinens kompleksitet.

Rară Neagră går også under navnet Băbească Neagră (‘Bedstemors Sorte’) og giver lette frugtige rødvine. Denne druesort har et højt sukker- og syreindhold, hvilket resulterer i friske og let-drikkelige vine. Vine som er lavet på denne drue har bløde tanniner og speciel friskhed. På samme vis som ved de ovenstående hvidvine kan man lave en 1:1 sammenligning mellem AURORE Rară Neagră fra Fáutor og Rezerva Rară Neagră fra Gitana. Druens lethed og friskhed kan nemt genkendes i begge vine, men igen, der er ret stor forskel på hvor kraftigt druens frugtighed kommer til udtryk. Gitanas har været modnet i egetræsfade i 1,5 år, mens Fáutors kun har rørt ståltanke i en kortere periode. Til sidst er der Negre, Limited Edition fra Fáutor, hvor Rară Neagră danner en behagelig baggrund og er et godt modspil til den komplekse og tunge Fetească Neagră. Frugtigheden og friskheden fra Rară Neagră står tydeligt frem og er med til at danne vinens bløde tanniner.

På lager

Beskrivelse

AURORE Feteasca Regală, er lavet 100% på den moldoviske druesort Fetească Regală og er en del af Fáutors AURORE serie. Det er en afbalanceret hvidvin hvor duften af jasmin er dominerende og umiskendelig. Dertil en fin duft af blomster og citrus. Denne hvidvin har en smuk bleg gul farve med et grønligt skær.
Hvid, frugtig, kompleks     Årgang 2020     Alkohol 12%     God til fisk, hvidt kød, friske og tilberedte grønsager, cremede oste     Servering 8-10 °C

Autograf Feteasca Regala, er også lavet 100% på Fetească Regală. Druesorten brugt i denne vin er dog krydset med den ungarske Furmint (som er hoveddruen i de berømte Tokaj). Vinen har en frisk syrlighed, er harmonisk og dufter af akacie og markblomster med en fin blød og langvarig eftersmag af karamel. Vinen er en del af Gitanas Autograf-serie og bærer Iuliana Dulghers signatur, som har følgende budskab (frit oversat fra moldovisk): “Vi er håndværkere af vine, som vi først og fremmest selv kan lide at drikke. Vi vil gerne fortælle hele verden om vores vine. Denne harmoniske og stærke vin fortæller om vores forenede familie.”
Hvid, rund, velduftende     Årgang 2018     Alkohol 13,5%     God til fisk, skaldyr og hvidt kød     Servering 14-16 °C

La Petite Sophie, består af en blanding af Chardonnay, Riesling og Fetească Regală fra Gitana Winery. Smagen er rig på roser, akacie, safran og ananas, afrundet med vanilje og granatæble. Vinen har en strålende gylden kulør med grønligt og lyserødt genskær, og en lang rund vidunderlig eftersmag. La Petite Sophie er en kompleks hvidvin med tydelige fadnoter efter modning i franske eller amerikanske barriques i ca. 4 måneder. Vinen er opkaldt efter familiens yndige lille ballerina (barnebarnet).
Hvid, harmonisk, forførende     Årgang 2018     Alkohol 14%     God til fisk og skaldyr, hvidt kød, cremede supper eller bare helt for sig selv     Servering 14-16 °C

AURORE Rara Neagră, er lavet 100% på den moldoviske druesort Rară Neagră og er en del af Fáutors AURORE serie. Duften er syrlige kirsebær, granatæble, blommer og nelliker. Drikker du vinen til en krydret ret, så forvent at der dukker en smag af sødlig kirsebær op. Denne rødvin har en dejlig lang eftersmag.
Rød, fyldig, rig     Årgang 2018     Alkohol 14%     God til rødt kød, and, tilberedte grøntsager, søde og syrlige bær     Servering 16-18 °C

Rezerva Rara Neagra, er også lavet 100% på Rară Neagră og er en del af Gitanas Rezerva-serie. Vinen smager af skovbær og jordbær, toppet med en frisk citrus aroma. Den kan også beskrives som let-drikkelig og ‘munter’.
Rød, frugtagtig, munter     Årgang 2018     Alkohol 13,5%     God til kalv og svinekød, tilberedte grøntsager     Servering 18-20 °C

Negre, Limited Edition, består af en blanding af Rară Neagră (30%) og Fetească Neagră (70%) og er med i Fáutors Limited Edition-serie. Det er vineriets signaturvin og deres mest prisvindende vin (vi taler her om rigtig mange internationale medaljer). Vineriet Fáutor har bevist med denne vin, at de udmærket har kontrol over deres håndværk. Det overraskende element i denne rødvin er dens bløde tanniner og en helt igennem friskhed med en aroma af bitre kirsebær, brombær og blåbær. Vinen modner i nye franske egetræsfade i 12 måneder. Flaskerne er nummereret og der er produceret 18700 flasker fra denne årgang.
Rød, frisk, krydret     Årgang 2017     Alkohol 14,5%     God til rødt kød, fyldige sovser, grillede grøntsager     Servering 16-18 °C

Du kunne også være interesseret i...